Jazz

Farmhouse Jazzband
De historie van de Farmhouse Jazz & Blues Band gaat terug tot 1983.
In dat jaar viel het latere toporkest Stable Roof Jazzband, dat toen net drie jaar bestond, uit elkaar en even later begon een meerderheid van de ex-Stable Roofers een nieuwe band: de Farmhouse Jazzband. Hoewel deze Farmhouse Jazzband zich al snel mocht verheugen in een grote populariteit - het was gewoon een goede band!- werd na enkele jaren besloten om het beste van beide orkesten weer te verenigen in een vernieuwde, Stable Roof Jazzband.
In 2014, ruim dertig jaar later, herhaalt de geschiedenis zich. Vier ex-leden van de Stable Roof, die nog steeds verknocht zijn aan de oorspronkelijke Barber-sound van de band, vinden elkaar. De Farmhouse Jazzband wordt opnieuw opgericht.
De sound wordt natuurlijk weer die van de Chris Barber Band. Met die strakke, stuwende ritmesectie. Bij ons wordt hier invulling aan gegeven door good old Cees Heegstra op drums, Carla Tavenier-Kok op contrabas en Gerard Tavenier op gitaar en banjo. Een dynamische trio, dat een stevige basis legt onder de typische Barber- en New Orleans jazz, maar ook vurige rock, swing en meeslepende R&B kan spelen. Maar tevens fluisterzacht een gevoelige ballad begeleidt. In de blues- en bluesrocknummers komt de bluesgitaar en stem van saxofonist/gitarist Michiel Pos er dan bij – rauw, vurig, meeslepend.

Four Stream NO Jazzband
Een band die al 20 jaar bestaat. Volwassen dus, maar nog heerlijk jong! Tijdloze muziek makend in een sfeer van vrolijke, energieke, maar ook ontroerende klanken. Daarmee ervaren de muzikanten en het publiek de rijke traditie van het muzikale leven in New Orleans, smeltkroes van vele culturen en muziekstijlen.

Hands on Music
De beoordeling van de professionals van Lensculture.
Je werk is behoorlijk sterk en spreekt erg aan. Je stelt steeds scherp op de handen van musici die een instrument bespelen. Soms zijn er onderdelen van de gezichten van de muzikanten in beeld en wordt mogelijk daarmee hun persoonlijkheid gesuggereerd, maar over het algemeen is het onderwerp de manuele en tactiele fysieke interactie tussen de muzikant en zijn instrument. Jouw beheersing van de fotografische technieken worden hiermee zichtbaar. In de vormgeving zie je dat terug. Het lijkt of je tijdens de opname aan het in of uitzoomen bent geweest of je hebt in de nabewerking dit gesimuleerd. Mijn idee hierbij is dat het een gevoel van beweging en tijd creëert in je foto’s. Daarnaast zorgt deze techniek voor een visuele weergave van de muzikaliteit van je onderwerpen, en dat vind ik zeker interessant. Het lijkt op sommige foto’s of de stralende lijnen de muzieknoten zijn die van de muzikant naar de fotograaf gaan, en natuurlijk ook naar de kijker. Dit is denk ik het onderdeel van deze serie dat het meest aanspreekt. De techniek zorgt ervoor dat er een eenheid tussen de foto’s is en dit drukt een duidelijke stempel op het werk. Natuurlijk zorgt ook het zeer eenduidige kaderen van de onderwerpen ook voor eenheid.

Herringtown Jazzband
Eind 60er jaren werd de Oude Stijl Jazz populair, zeker onder jeugd, die inmiddels kennis had gemaakt met deze muziek op de middelbare school tijdens dans- en feestavonden. Zeker het succes van de Dutch Swing College Jazzband heeft daaraan meegewerkt. Enkele grote steden organiseerden Jazz Festivals, waarvan Breda in 1971 één van de voorlopers werd en nog steeds is. Ook in Enkhuizen werd de Oude Stijl Jazz begin 70er jaren ontdekt. Mede door het ontstaan van diverse bands kreeg in Enkhuizen dat muzikale enthousiasme vorm in het eerste Enkhuizer Jazzfestival in 1973.

Never Mind Jazzband
Anders dan de naam doet vermoeden, staat de Never Mind Jazz Band wel degelijk voor een serieuze aanpak van de jazz uit de jaren twintig, met daarbij het accent op de gloriejaren 1925-1929. Het repertoire strekt zich uit van de kleinere bands van Armstrong, King Oliver, Jelly Roll Morton, Jabbo Smith, Bix Beiderbecke), tot aan de vroege big bands zoals Fletcher Henderson, McKinney’s Cotton Pickers, Clarence Williams, Paul Whiteman, Duke Ellington). De originelen zijn zodanig “teruggearrangeerd” naar de 6-mans bezetting, dat de band af en toe als tweemaal zo groot klinkt.

OL' Stars Jazzband
De Ol’ Stars Jazzband is een relatief jonge formatie, die is opgericht in 2012. Het orkest bestaat uit een acht muzikanten die hun sporen hebben verdiend hebben in allerlei bands: Charlestown Jazzband, Doohackedoodles, Harbour Jazzband, Roman Town Jazzband , Storyville Jassband en Jazzband Lamarotte.
Het accent ligt op de klassieke jazz: New Orleans, Mainstream, Swing en Latin, maar een uitstapje naar popnummers uit de jaren 70-80 is niet denkbeeldig. Het plezier in het samen muziek maken staat voorop en dit deelt de band graag met zijn publiek.

Sandlake City Jazzband
Passie voor Jazz
Het is inmiddels al meer dan 10 jaar geleden dat een aantal ‘oud’ muzikanten met liefde voor jazzmuziek de ‘Sandlake City Jazzband’ oprichtten. Een hechte vriendschapsband, een gevoel van nostalgie en een gezamenlijk verlangen om Dixielandmuziek te maken, kenmerken de Sandlake City Jazzband. Met ingrediënten als deze kon het niet anders, dan dat de groep uitgroeide tot een swingende en ‘smooth’ klinkende muziekformatie.
De SandLake City Jazzband heeft inmiddels tientallen malen met succes opgetreden op grote en kleine evenementen in binnen- en buitenland. Zij waren o.a. al te beluisteren op bekende Nederlandse Jazzfestivals (Rotterdam, Delft en Purmerend) en diverse Duitse Jazzfestivals (Bingen, Mainz, Rodgau en Frankfurt).

The Mardi Grass Jazz Band
In januari 1983 bezegelden een zestal Grembergse muzikale vrienden hun voorliefde voor de oude stijl jazz door een eigen band op te richten. Ze kozen voor de naam "The Mardi Gras Jazzband" omdat die verwijst naar vastenavond in New Orleans, dé feestdag bij uitstek in de bakermat van de jazz.
Er werd gerepeteerd in het ontmoetingscentrum "Snuffel" en het is dan ook daar dat ze op 17 maart 1984 hun officiële première gaven. In de zomer van hetzelfde jaar staan zij op de affiche van de Internationale Kroegentocht in Oudenaarde. Vanaf 1985 worden de eerste contacten gelegd met de Honky Tonk Jazzclub en een jaar later vormt The Mardi Gras Jazzband, op het Dendermondse Jazzfestival een brassband, samen met de Engelse klarinettist Norman Holliday.

The Riverboat Jazzband
De band 55 jaar geleden opgericht aan de boorden van de IJssel is de band ??n van de oudste orkesten van Nederland en Europa. De band staat garant voor swingende oude stijl jazz en bruist nog steeds als vanouds. Wij verzorgen optredens op allerlei gelegenheden zoals bruiloften, partijen, feesten en vooral in jazzclubs in binnen- en buitenland. De band is een graag geziene gast op vele jazzfestivals en staat garant voor een goed verzorgd programma met veel afwisseling in instrumentale nummers en vocals. Vanuit onze basis in de oude Hanzestad Deventer trekken wij al jaren door geheel Nederland en ook Duitsland. Een pluspunt is ongetwijfeld dat wij ons niet houden aan het afgezaagde “ziekenfondsrepertoire” maar veel minder bekende stukken spelen, ook al in verband met veel vocaal werk uit het repertoire van o.a. Clancy Hayes en Lonnie Donegan. Met 55 jaar ervaring moet dit toch wel een reden zijn ons eens uit te nodigen voor een optreden. Contact Info: Bart Emond Tel.: 0570 650 884 Mobiel: 06 5175 2022 E-mail: bartemond@gmail.com Bezetting Jos van der Wulp - trompet Bert Kroon - clarinet Jan Rondhuis - trombone, bastrompet Jan Roelvink - banjo, guitaar B Theodorus Hietbrink - bas, leider Jack Verkerk - drums Bart Emond - zang