O ja….. Zo doe je dat

Tips en trucs voor in je fototas

Samenvatting

Veel amateurfotografen hebben moeite met het onthouden van alle tips en trucs die bij het maken van een foto van pas kunnen komen. Hoe zit het nu precies met de lichtmeting? Waar moet ik op scherpstellen? Waar moet ik rekening mee houden als ik bezig ben met macrofotografie? De antwoorden op deze vragen vind je terug in dit handige boek. Ook hele specifieke toepassingen, zoals het fotograferen van rook of onweer, staan in dit boekje beschreven. Kortom: tips en trucs voor fotograferen vind je in O ja, zo doe je dat! Een handig geheugensteuntje dus. Ook praktisch is de grijskaart op de achterkant zodat je de witbalans goed in kunt stellen.

Uit het boek

Kan je een foto goed of fout belichten? Het antwoord op die vraag is natuurlijk niet een-twee-drie te geven. Welk eindresultaat wil jij, als maker van die foto, bereiken? Laten we zeggen dat wij over het algemeen in een foto voldoende doortekening willen hebben. De witte en de donkere partijen moeten nog voldoende van hun lijnenspel laten zien. Maar ik kan mij ook een Hi-Key situatie voorstellen waarbij een klein gedeelte van de foto zichtbaar is terwijl de rest in het niets verdwijnt (wit).

Maak dus gebruik van de verschillende belichtingsmethoden en denk daarbij aan de belichtingsdriehoek: Diafragma, Sluitertijd en de ISO-waarde.

Bekijk na het maken van een foto het histogram. Daar is in één oogopslag te zien of de foto onder- of overbelicht is.

Daarnaast adviseer ik om te fotograferen in RAW formaat. Met dat digitale negatief kan je alle kanten op. Zelfs de ouderwetse dokatechnieken kunnen gebruikt worden. Niet meer in een donkere kamer met een rood lampje maar comfortabel achter je eigen PC of laptop.